Nadmiar nabiału w organizmie i objawy towarzyszące
Białko pełni w ludzkim organizmie funkcje budulcowe. Jest niezbędne do przyrostu i prawidłowego funkcjonowania kości, tkanki mięśniowej, ale też włosów i paznokci. Dzienne zapotrzebowanie na białko uzależnione jest od wieku, płci oraz wykonywanej pracy. Osoba dorosła o umiarkowane aktywności fizycznej powinna spożywać od 0.8 do 1,0g białka na dobę na kilogram ciała. Kobieta o wadze 60 kg nie powinna zjeść więcej białka niż 60g dziennie. U dzieci i młodzież w okresie wzrostu zapotrzebowanie na białko jest większe.
Dieta białkowa, czy jest korzystna dla organizmu?
Na fali wysypu różnego rodzaju diet odchudzających pojawiły się też diety preferujące w menu przede wszystkim białko, roślinne i zwierzęce. Wszyscy pamiętamy słynną dietę Dukana, która u wielu osób doprowadziła do trwałych i negatywnych zmian w organizmie. W wypowiedziach lekarzy to ona jest najczęściej przywoływana jako źródło jednej z największych pomyłek żywieniowych, przysparzających lekarzom pracy.
Z pewnością spożywanie posiłków bogatych w białko skutkuje w przestrzeni czasu zmniejszaniem zjadanych porcji i tym samym mniejszą ich kalorycznością w porównaniu z posiłkami węglowodanowymi. Jedną z najważniejszych cech białka włączających go do diet odchudzających jest największa zdolność do termogenezy poposiłkowej czyli okresowego wzrostu metabolizmu przypadającego po zjedzeniu posiłków. Organizm po otrzymaniu białka gwałtownie go przyswaja i równie gwałtownie wydatkuje powstałą energię.
Wszystkie badania wykazują, że dieta o obniżonej kaloryczności i wyraźnym udziale białka odchudza, nie wiadomo jednak na jak długo. Przez udział białka w diecie rozumie się tu racjonalne proporcje, czyli ok. 30% całkowitej energii codziennej diety.
Nadmiar nabiału w organizmie
W poniższym akapicie wymienimy nadmiar nabiału w organizmie objawy. Wiele osób przechodząc na dietę białkową realizuje ją poprzez nadmierne spożycie nabiału, produktów spożywczych na bazie mleka krowiego. Badania wykazują jednak, że mleko wcale nie jest zdrowe dla ludzkiego organizmu. Największą jego zaletą jest fakt, że posiada wapń, który jednak dobrze przyswajalny jest tylko przez dzieci. U osób dorosłych nieprzyswojony wapń odkłada się w kościach, co z kolei powoduje ich rozwapnienie.
Organizm ludzki trawiąc mleko wydziela dużo kwasu, który może magazynować się np. w mięśniach i stawach. Stad zjawisko zakwaszone organizmu i konsekwencje w postaci nieprawidłowo funkcjonującego układu moczowego oraz bólu stawów. Nadmiar mleka spowalnia procesy trawienne, zatem cenne składniki pokarmu które nie zdążyły być przyswojone przechodzą do jelita cienkiego, gdzie zaabsorbowane są już w niewielkich procencie. Mleko krowie fermentuje w żołądku, a w postaci sfermentowanej wywołuje niestrawność i wzdęcia.
Mleko zawiera sporą ilość cholesterolu, którego nadmiar inicjuje zaburzenia pracy układu sercowo-naczyniowego. Jeżeli równowaga pomiędzy nabiałem a szczególnie produktami roślinnymi zostaje zachwiana, cholesterol pozostaje w organizmie zaburzając jego pracę i prowadząc do wielu chorób. Mleko krowie zawiera hormon gonadotropinę zaburzający gospodarkę hormonalną u dojrzałych kobiet.